LIFE IS A FASHION SHOW & THE WORLD IS YOUR RUNWAY

Studeer niet af voor je 40 bent. Nou ja, bijna 40 dan. Volgende maand ben ik jarig en bereik ik dit magische getal. Uitgerekend dit jaar ben ik afgestudeerd aan de Mode Akademie in Amsterdam en heb ik een Fashion Show mogen neerzetten van eigen creaties. En wat een werk was dat. 

Op de foto's ziet het er allemaal heel gelikt uit en de werkelijkheid is bloed, zweet en tranen. Want zo'n show in elkaar knutselen met 12 outfits gaat immers niet vanzelf. Ik ben tot het uiterste gegaan en heb mezelf enorm gepusht om dit te bereiken. Want ook dit project heeft een verhaal en een hele belangrijke missie waar ik vrouwen én mannen bewust van wil maken. Wil je weten wat mijn echte drive is achter deze collectie? Ik deel mijn geschiedenis met liefde met jullie. 

In 2003 vertrok ik naar Bolivia. Voor mijn afstudeerproject als Sociaal Pedagogisch Werker mocht ik stage lopen in de slobbenwijken van Cochabamba. Gehandicapte kinderen werden opgevangen in een school waar ik samen met een klasgenoot een half jaar het verschil zou gaan maken. Vol goede moed en enthousiasme vertrokken twee naïeve Brabantse meisjes naar de andere kant van de wereld.

We kwamen terecht in een gastgezin uit de 'hogere klasse' en probeerden onze draai te vinden in dit vreemde land. En dat viel niet mee. 

Op een avond werd ik uitgenodigd voor een feestje van 'vrienden van de familie'. Die nacht werd ik gedrogeerd en verkracht. Dit seksuele geweld heeft me vanaf dat moment gebroken voor jaren. 

Terug in Nederland heb ik een abortus gehad en ik noemde mijn ongeboren kind Mana. Ik droomde over haar, ze sprak me liefdevol toe dat het nog niet haar tijd was om geboren te worden maar dat ze wel een boodschap had. 'Ga leven en volg je dromen'. En dat deed ik. 

Ik cancelde mijn vervolgopleiding SPH en vloog naar de Canarische eilanden om te werken binnen toerisme. Een jaar later vloog ik naar Italië en werd verliefd op dit land. Ik besloot te blijven en Italiaans te studeren. Er ging een wereld voor me open. Een wereld waarin de Italiaanse vrouw met al haar kracht weet te overleven in een macho cultuur. Een land waarin mode en eten alleen uit de beste ingrediënten bestaat. Een plek waar geen enkele man een vrouw ongewenst mag aanraken en er mee weg kan komen. 

In Italië liggen alle bouwstenen voor Pavone. Pavone betekent in het Italiaans pauw. De pauw staat voor elegantie en kracht. Vanwege mijn obsessief wassen na de verkrachting, kon ik nog maar weinig ondergoed verdragen, bijna al het mooie ondergoed wordt van synthetische materialen gemaakt. Ik droeg het onflatteuze katoenen ondergoed van Hema en Zeeman. In Italië besloot ik dat dit anders moest maar ik wist nog niet goed hoe en wat. 

Mijn passie voor mode openbaarde zich in Rome, ik kon uren staren naar de perfect geklede vrouwen gewikkeld in prachtige stoffen. Ze liepen met hun neus lichtjes in de lucht, niet arrogant maar vol zelfliefde en eigenwaarde. Ik wist dat deze vrouwen ook ooit gekwetst of vernederd moesten zijn in hun leven, 1 op de 3 vrouwen heeft namelijk te dealen met seksueel geweld. 

Met dit beeld in mijn achterhoofd, heb ik mijn eindproject opgezet voor de Fashion Show. Ik wilde een collectie ontwerpen met kledingstukken die beschikken over 'Magical Powers'. Zodra je een van de jurken draagt, transformeer je naar een waardig catwalk model. Een vrouw met een rechte houding, schouders naar achteren en de neus lichtjes in de lucht. Precies zoals mijn Italiaanse heldinnen.

En zo geschiedde. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter